Prawidłowe funkcjonowanie organizmów zapewniają nie tylko białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy, ale także minerały. Do najważniejszych składników mineralnych należy wapń, który jest podstawowym budulcem kości. Drugi niezbędny minerał to fosfor, który także jest podstawowym materiałem do budowy układu kostnego. Do niezbędnych składników należy żelazo – podstawowy składnik krwi. Urozmaicona dieta powinna nam dostarczać niezbędnych ilości tych składników. Źródłem wapnia jest głównie mleko oraz jego przetwory, pewne ilości zawierają także migdały, warzywa o zielonym kolorze. Obecność żelaza w organizmie chroni nas przede wszystkim przed anemią. Jego największe ilości zawiera mięso i jego przetwory, jest obecne także w szpinaku, brokułach, roślinach strączkowych, różnych rodzajach orzechów. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo uzależnione jest od wieku i płci, kobiety, a zwłaszcza ciężarne, potrzebują go zdecydowanie więcej niż mężczyźni. Jego dużych ilości potrzebują także dzieci i młodzież do 18 roku życia.