Prawidłowo skomponowana dieta jest kluczem do zdrowego i długiego życia. Niestety, często lekceważy się jej znaczenie i nie przywiązuje się wagi do tego, co kładzie się na talerzu. Niezdrowe, mocno przetworzone pożywienie jest prostą drogą do niedoborów cennych czynników, takich jak witaminy i składniki mineralne. Nie można lekceważyć groźby związanych z tym powikłań.
Wbrew pozorom niedoborów w diecie można skutecznie unikać. Kluczem do sukcesu jest analiza codziennego jadłospisu i wyrzucenie z niego tak zwanego śmieciowego jedzenia. Trzeba również nauczyć się śledzić receptury kupowanych produktów i rezygnować z tych, które nafaszerowane są sztucznymi dodatkami. Im mniej żywność zostaje przetworzona, tym więcej cennych składników się w niej zachowuje.
Jeśli pomimo tych starań problem z możliwością występowania niedoborów spędza sen z powiek, można sięgnąć po specjalnie stworzone z tą myślą suplementy i preparaty multiwitaminowe. Dzięki nim można w bardzo prosty i wygodny sposób dostarczyć pierwiastki i witaminy do organizmu.