Nie do dzisiaj popularne jest stwierdzenie o leczniczym działaniu czosnku. W wielu kulturach jest to przede wszystkim cudowna przyprawa, bez której nie da się stworzyć aromatycznego dania. Z tego samego jednak względu – swojego niesamowicie ostrego zapachu – unikano go w składzie najpopularniejszych leków czy suplementów. Dopiero opracowanie w Japonii kompletnie nowej formy ekstrakcji wszystkich wartościowych substancji odżywczych zamkniętych w czosnku, jednak bez zniechęcającego zapachu, otworzyło czosnkowi drogę do farmakologii. W ten sposób udało się wyprodukować bardzo naturalny suplement, który wykorzystuje ekologiczny składnik, jakim jest czosnek, do stworzenia preparatu bogatego m.in. w aminokwasy, żywice, flawanoidy oraz liczne witaminy. Zastosowanie tego suplementu pozwala także wyraźnie podnieść naturalną odporność organizmu, głównie dzięki allicynie występującej w czosnku, a charakteryzującej się silnym działaniem bakteriobójczym oraz dezynfekującym. Naturalnie miłośnicy smaku i zapachu czosnku mogą z powodzeniem korzystać z jego prozdrowotnych zalet dodając go do wielu posiłków.