Marzenie o szczupłej sylwetce można spełnić, nie rezygnując jednak całkowicie z obecności tłuszczu w naszej diecie. Wyeliminowanie tego cennego składnika odżywczego mogłoby mieć bowiem opłakane skutki dla naszego organizmu.
Wiele substancji, w tym różne cenne witaminy – np. A, D, są rozpuszczalne w tłuszczach i tylko w ich obecności mogą być przyswojone przez organizm. Dlatego surówki, sałatki warzywne muszą być podane z sosem zwierającym np. olej roślinny – lniany, rzepakowy, słonecznikowy lub oliwę z oliwek. Ważne jest także, by nie spożywać nabiału beztłuszczowego lub ze znikoma zwartością tłuszczu. Równie dobrze można by go w ogóle nie spożywać, gdyż bez tłuszczu staje się on mało wartościowy.
Organizm nie będzie mógł przyswajać cennej witaminy D, znajdującej się w mleku, jogurcie, twarogu, jeśli te produkty będziemy spożywać wersji odtłuszczonej. Dlatego tak istotne staje się odpowiednie podejście w tym zakresie – trzeba owszem ograniczać tłuszcze zwierzęce i wybierać te najwartościowsze roślinne, ale nie można stosować diety całkowicie pozbawionej tego składnika.