Wszystkie organizmy żywe żyjące na Ziemi zbudowane są z białek, a więc także organizm ludzki. Należą one do związków organicznych zbudowanych z aminokwasów, które z kolei łączą się ze sobą w łańcuchy. Każda komórka i tkanka ludzkiego organizmu zbudowana jest z białek. Gdyby nie one w ciele człowieka nie zachodziłyby żadne procesy związane z jego wzrostem, bez nich nie istniałoby życie. Każda komórka zbudowana jest z innego rodzaju białek, dzięki temu następuje ich specjalizacja. Jedne odpowiadają za transport hemoglobiny, inne odpowiedzialne są za powstawanie impulsów nerwowych, jeszcze inne odpowiadają za skurcz mięśni. Do naszego organizmu trafiają one wraz z pożywieniem. Jednak nie wszystkie produkty są w nie jednakowo bogate. Ich najcenniejszym źródłem jest mięso – najlepiej chude – (wołowina, drób, wieprzowina, cielęcina) i ryby. W diecie nie powinno zabraknąć także roślin strączkowych, białka jaj, mleka i jego przetworów. Białko zawarte w roślinach strączkowych jest mniej cenne od zwierzęcego.