Wapń jest metalem z grupy berylowców. Został odkryty przez angielskiego chemika Humphry Davy w roku 180 W postaci różnych związków metal ten występuje w organizmie człowieka do którego trafia wraz z pożywieniem. Jednym ze związków wapnia, które znajdują się w ciele człowieka jest fosforan. Fosforan jest podstawowym składnikiem, z którego zbudowane są ludzkie kości. Z tego powodu nasza dieta powinna być bogata w ten pierwiastek, jego niedobór może spowodować deformację kości. Wapń wpływa także na zdrowie uzębienia, odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Dzienne zapotrzebowanie na związki wapnia uzależnione jest od płci, kobiety potrzebują ich zdecydowanie więcej niż mężczyźni. Niedoborów można uniknąć pamiętając o spożywaniu przede wszystkim mleka i jego przetworów. Innym źródłem powinny być śledzie i sardynki pod warunkiem,że zjemy je razem z ośćmi. Są jednak przypadki, że wapń jest źle wchłaniany. Taka sytuacja może dotyczyć osób z niedoborem witaminy D, która ułatwia jego przyswajanie.